Monday, December 20, 2010

heartbreaking!!

saya balik ke ofis tadi hampir pukul 4 ptg, tak sempat makan tgh, tak sempat solat zuhur lagi. dah ada seseorang menunggu di ofis, 2 org kalau kira pelajar sarjana saya. saya kata pada visitor saya, saya nak makan dan solat dulu. kalau tak makan, mau pengsan nnt.

sambil makan dlm ofis, ada pulak phone call. dari seorang bapa yang ada anak yang mengalami autisma. soalan yang biasa saya dengar "nak tanya dr, makmal dr ada tempat kosong tak? saya nak masukkan anak saya"

lepas makan, solat dan jumpa pelajar saya, saya berjumpa pula dgn visitor saya yang menunggu. seorang ibu kepada anak yang mengalami autisma. dan soalannya pun sama juga "makmal dr ada tempat kosong tak? saya nak masukkan anak saya"

saya cukup berat hati nak jawab sebab jawapannya akan menghampakan mak bapa ini. makmal kami ni tak ada dana sebenarnya. dah 4 bulan dana kani berakhir dan kami beroperasi bergantung kpd ehsan penyumbang. bukan saja kami tak ada tempat untuk anak2 yg mak bapa mereka datang, telefon, sms, email saya. entah2 makmal kami ni pun entah sampai bila dapat bertahan. menyayat hati mak bapa yang happy anak mereka di sini, cikgu2 yang berharap dapat membina karier mereka di sini, pelajar2 sarjana dan phd saya yang bimbang kalau makmal collapse, di mana mereka nak collect data untuk penyelidikan mereka.

rakan2 bloggers tolong doakan kami ya!

2 Comments:

Blogger jorazak said...

dear dr:
it seems that there're plenty of fund for kanak-kanak "pintar", siap boleh buat concert lagi, but no fund for kanak-kanak "istimewa"...
my "doa" for you and your center in my solat dhuha. good luck!

4:53 PM  
Blogger atenah said...

dear jo: the main issue is society does not understand the issues children with disabilities and their families face, thus funding is difficult. InsyaAllah, I will try my best to shed some light on this

7:46 AM  

Post a Comment

<< Home